fbpx

Proces-verbaal van oplevering gehuurde

27 november 2023

Bij aanvang van de huurovereenkomst is het goed om de staat van het gehuurde op te nemen. De staat van het gehuurde is een beschrijving van het gehuurde al dan niet ondersteund met foto’s.

Bij de staat van het gehuurde worden alle installaties, voorzieningen en toevoegingen beschreven die niet tot het casco behoren. Denk onder andere aan een toilet, een pantry en installaties. Als uitgangspunt dient het gehuurde bij einde van de huurovereenkomst vaak in dezelfde staat te worden opgeleverd als waarin het gehuurde bij aanvang door de huurder in gebruik is genomen, behoudens geoorloofde veranderingen en toevoegingen en behoudens slijtage. Die oorspronkelijke staat wordt bij voorkeur bewezen door een door beide partijen ondertekende en voldoende gespecificeerde staat van beschrijving/proces-verbaal van oplevering het liefst voorzien van foto’s, waaruit blijkt in welke (eind-)toestand het gehuurde moet worden opgeleverd.

Ontbreekt een proces-verbaal van oplevering, dan wordt ervan uitgegaan dat het gehuurde zich bij aanvang huur bevond in de staat waarin het gehuurde zich bij einde huur bevindt. In de praktijk is het dan zo dat huurder het gehuurde mag opleveren zoals het hem goeddunkt…. Het tegenbewijs mag ( en moet) daarbij door de verhuurder worden geleverd, maar dat is niet altijd eenvoudig zo niet onmogelijk.

Al met al is het zeer aan te raden om bij aanvang van de huur een duidelijke staat van beschrijving/proces-verbaal van oplevering op te stellen, zodat voor beide partijen geen twijfel bestaat over de staat waarin het gehuurde bij het einde van de huur dient te worden opgeleverd. Het vervaardigen van een opleveringsrapport is bij Kolsteren Bedrijfshuisvesting “inclusief” en wordt door ons bij elke huur/verhuur opgemaakt. Heeft u als verhuurder te maken met een opleveringsgeschil of wellicht een huurincasso, neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op om uw casus voor te leggen.

Meer weten ?  Bel ons op 0495-588111

Gratis nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om een gratis nieuwsbrief te ontvangen.