fbpx

Sterke fundamenten en gunstige rendementen voor het winkelvastgoed

20 maart 2023

Het belooft een interessant jaar te worden voor de retailmarkt. De macro-economische ontwikkelingen die 2022 tekenden, blijven in 2023 een heet hangijzer. In 2022 zorgde de hoge inflatie, onzekerheid bij consumenten en stijgende rente voor veel onzekerheid bij beleggers. Inmiddels zijn de kruitdampen grotendeels neergedaald en de voorspelde tegenspoed lijkt voor de retailmarkt alleszins mee te vallen. Er zijn daarom voldoende kansen in de retailmarkt.

Leegstand naar laagste punt sinds 2009
De perceptie is dat de retailmarkt erg onzeker is, maar de fundamenten zijn juist erg sterk. De leegstand daalde naar 5,4 procent, het laagste punt sinds 2009. De omzet van de fysieke detailhandel steeg in 2022 met 6,7 procent, terwijl de online omzet met 7,6 procent kromp. Huurprijzen zijn sinds 2019 sterk gedaald en bieden retailers weer de mogelijkheid om een rendabele operatie te hebben. En, misschien wel het belangrijkst, door COVID-19 zijn eigenaren en gebruikers veel meer met elkaar in gesprek geraakt en is er meer wederzijds begrip voor elkaars situatie. De drempel om met elkaar over ontwikkelingen, zoals verduurzaming en de hoge inflatie, het gesprek aan te gaan is daardoor een stuk lager.

Daar bovenop komt dat de aanvangsrendementen voor beleggers relatief gunstig zijn in vergelijking met andere sectoren. Voor kantoren, logistiek en woningen liggen aanvangsrendementen nog altijd onder de 5 procent bruto aanvangsrendement (BAR), terwijl voor een goed wijkwinkelcentrum een BAR van ruim 5 procent of zelfs 6 procent gangbaar is. Ten opzichte van de huidige rentestanden bij financiering, levert dit nog een positieve marge op voor de belegger. Al met al een behoorlijk gunstiger klimaat dan velen denken.

Hoewel de rente naar verwachting nog verder stijgt in 2023 en in de gebruikersmarkt mogelijk nog wat onrust ontstaat, is het fundament van de fysieke retailmarkt sterker dan in de afgelopen jaren. De prijzen in de beleggingsmarkt bieden juist nu kansen om tegen gunstige rendementen winkelvastgoed te kopen. Hoewel de macro-economische risico’s een behoorlijk complexe oorsprong hebben, lijken ze meer dan de afgelopen jaren behapbaar. Dat zou juist het startsein moeten zijn voor een rally aan retail beleggingen in 2023.

Bron: Colliers

Gratis nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om een gratis nieuwsbrief te ontvangen.