fbpx

Mogelijk verhoging overdrachtsbelasting op bedrijfspanden

10 juli 2020

Overweeg je komend jaar een (nieuw) bedrijfspand te kopen? Of ben je van plan een stuk grond te kopen voor een nieuwe woning? Dan betaal je vanaf 01 januari 2021 waarschijnlijk 7% overdrachtsbelasting in plaats van de huidige 6%. Dat is het nieuwe wetsvoorstel van het kabinet dat naar verwachting dit jaar wordt goedgekeurd.

WAT IS OVERDRACHTSBELASTING?

Overdrachtsbelasting is de belasting die in Nederland wordt geheven als je een onroerende zaak koopt of krijgt. Dat kan een woning zijn, ene bedrijfspand of een stuk grond. De overdrachtsbelasting voor woningen bedraagt 2%. Voor niet-woningen wordt al jaren 6% overdrachtsbelasting geheven.

WAAROM WORDT DE OVERDRACHTSBELASTING OP NIET-WONING VERHOOGD?

De regering wil het bedrijfsleven laten meebetalen aan het Klimaatakkoord waarin staat dat Nederland de uitstoot van CO2 de komende jaren flink terugdringt. Door de overdrachtsbelasting op niet-woning per 01 januari 2021 te verhogen, ontvangt de overheid extra belastingopbrengsten die ze wil gebruiken voor de uitvoering van het Klimaatakkoord. Volgens de eerste berekeningen levert dat alleen volgend jaar al bijna 300 miljoen euro op.

Gratis nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om een gratis nieuwsbrief te ontvangen.

Chat openen