fbpx

Triodos Bank eerste Nederlandse geldverstrekker met ‘Biobased’ hypotheek

12 juli 2022

De Nederlandse Triodos Bank heeft als eerste Nederlandse bank een hypotheek gelanceerd waarbij de hoogte van de rente op een hypotheek afhangt van de materiaalkeuze van de woning. Klanten van de bank krijgen een lagere rente wanneer ze een duurzame woning kopen of bouwen. 

duurzame hypotheek bij Triodos bank

Bij aanvraag van de ‘biobased’ hypotheek kijkt de Triodos Bank naar de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). Dit geeft aan wat de belasting van het milieu is van de bouwmaterialen die gebruikt worden bij de bouw van het huis. Hoe lager deze zogenoemde PMG-waarde, hoe duurzamer het gebouw is en hoe lager de rente op de hypotheek uitvalt. Volgens het Bouwbesluit moet alle Nederlandse nieuwbouw een MPG-waarde van maximaal 0,8 hebben. Volgens de Triodos Bank zal de overheid dit binnen korte tijd verlagen naar een waarde van 0,5.

Er zijn volop alternatieven voor beton, staal en steenwol

Met de nieuwe hypotheek probeert Triodos bij te dragen aan het gebruik van duurzame materialen in de woningbouw. “Er zijn volop alternatieven voor beton, staal en steenwol”, aldus Triodos Bank. Klanten met een minimaal energielabel van A+++ of A++++ en een MPG-waarde van komen in aanmerking voor deze verlaagde rente. Dat is dus nog zuiniger dan de landelijke eis.

Volgens Triodos houden de huidige rekenmethoden om het MPG-standaard te berekenen nog onvoldoende rekening met de CO2 uitstoot van andere materialen, zoals hout. Daarom worden woningen die gebouwd zijn met duurzame materialen een berekening gebruikt die de Co2-opslag en circulariteit beter waardeert. Daarnaast werkt Triodos samen met Alba Concepts om kwantitatieve streefwaardeberekeningen uit te voeren. Hiermee kan worden berekend of woningen binnen het carbon budget van 1,5 graaf vallen, dat in het Klimaatakkoord van Parijs (2015) is vastgesteld.

( bron : Triodos Bank )

Gratis nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om een gratis nieuwsbrief te ontvangen.