fbpx

Overdrachtsbelasting

15 juni 2022

De overdrachtsbelasting gaat per 01 januari 2023 vermoedelijk omhoog naar 10,1 % voor beleggers in woningen en commercieel vastgoed. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota van het kabinet.

De verhoging per 01 januari 2021 van de overdrachtsbelasting (OVB) voor woningbeleggers van 2 naar 8% veroorzaakte al een schok in vastgoedland. Plotseling werden kleine beleggers, met vaak niet meer dan een paar recreatiewoningen, maar ook de grote jongens geconfronteerd met een hoger tarief voor huizen die niet bestemd zijn om zelf in te wonen.

Eind vorig jaar toen, toen de inkt van het nieuwe regeerakkoord net droog was, werd duidelijk dat het al een procentpunt bovenop die 8% zou gaan doen óm starters op de woningmarkt nog meer kansen te geven’. Uit de voorjaarsnota blijkt dat het daar niet bij blijft. Het leidde in aanloop baar 2022 tot het nog snel naar voren halen van commerciële woningtransacties, terwijl starters juist nog even wachtten tot het begin van dat jaar, aangezien vanaf dat moment voor hen juist de vrijstelling van de OVB gold.

In een poging om het huishoudboekje op orde te krijgen en iets te doen voor de mensen met de laagste inkomens gaat het tarief voor woningen die niet als hoofdverblijf gebruikt worden van 9 naar 10,1%. De tussentijdse extra plus levert de schatkist jaarlijks € 325 mln op.

bron : https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/05/20/voorjaarsnota-2022

 

 

Gratis nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om een gratis nieuwsbrief te ontvangen.