fbpx

Winkeliers maken nieuwe afspraken huurkwijtschelding

03 juni 2020

Winkeliers en vastgoedeigenaren hebben nieuwe richtlijnen opgesteld over de manier waarop winkels hulp kunnen krijgen met problemen door de coronacrisis.

Brancheorganisaties, die wekenlang over de afspraken onderhandelden, stellen voor dat de huur in de maanden april en mei voor 50 procent wordt kwijtgescholden. De helft van de huur van juni moet worden doorgeschoven naar volgend jaar.

Vrijblijvend

De nieuwe afspraken gelden echter niet als algemene regel voor verhuurders en huurders. “Het geeft lucht en richting voor heel veel retailers. Het vormt een houvast om de gesprekken constructief te vervolgen over huurkwijtschelding en opschorting in juni. Veel retailers zitten hier op te wachten.”

Samenwerken

Naast een richtlijn voor gesprekken tussen huurders en verhuurders, worden alle belanghebbenden binnen de retailsector opgeroepen om oplossingsgericht samen te werken.

Eerder akkoord

Dit tweede ‘steunakkoord’ volgt op het eerder gesloten akkoord in april. Huurders en verhuurders maakten toen afspraken over gedeeltelijke opschorting van huren voor de maanden april, mei en juni.

Veel huurders en verhuurders hebben inmiddels ook al verdergaande afspraken gemaakt over kwijtschelding of alternatieve vormen van verlichting voor huurders, aldus Detailhandel Nederland.

In mei luidde de belangenvereniging van winkelbedrijven nog de noodklok over de gebrekkige voortgang van de besprekingen tussen winkeliers en pandeigenaren. Destijds leek het eerste akkoord in veel gevallen nog weinig effectief.

Gratis nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om een gratis nieuwsbrief te ontvangen.